Omegatågen, M17 fra Spanien

Vores spanske lejlighed ligger ved Alhama de Murcia, og i går aftes kørte jeg for første gange en times tid for at komme et stykke ud i bjergene 30 km vest for Lorca. Google Earth (bylys på jorden) havde indikeret, at dette sted skulle være mørkt, og det var det !   Højden på 1100 m over havets overflade gjorde også sit til, at atmosfæren var lidt tyndere end normalt og stjernerne skinnede klart igennem. Selvom der var en anelse dis i luften, så estimerede jeg grænsestørrelsesklassen til at være 6,9 med det blotte øje.

Mælkevejen stod i ikke bare i sin fulde glorie og Skorpionen majestætisk oprejst mod syd; da det blev helt mørkt henad 23:30, så blev kanterne af Mælkevejen skarpere aftegnet og de forskellige Mælkevejsskyer stod tydeligt i kontrast til det mørke stof mod Mælkevejens centrum.

På stedet fik jeg lejlighed til at færdiggøre en tegning af Omega-tågen, M17, som jeg gik i gang med for nogle dage siden hernede i Spanien. Slutresultatet ses til højre; den er lavet med en Celestron 11, og i alt har tegningen taget 2 timers observation og efterfølgende tegnearbejde i PhotoShop at lave. Tågen er virkelig en udfordring af tegne i større kikkerter, for den har utrolig mange detaljer. Den viste tegning viser endda kun et groft billede af, hvordan tågen i virkeligheden tager sig ud igennem kikkerten, for de centrale dele har mange skarpe kanter og mørke områder, der ligger meget tæt. Tågen danner næsten et puslespil med trekanter, der ligger i alle mulige orienteringer. Efter denne nats observation vedbliver Omegatågen stadig med at være en af mine absolutte favorit deep-sky objekter.

 

Glæd dig til komet ISON

Komet ISON C/2012 S1 har potentiale til at blive een af de flotteste og klareste komet vi har set i mange år. Kometen blev opdaget af to russere i 21 september 2012 (Vitali Nevski (Vitebsk, Belarus) og Artyom Novichonok (Kondopoga, Rusland), International Scientific Optical Network (ISON) near Kislovodsk, Russia), og lige nu befinder den sig i en bane  indenfor  Mars. Fra sidst i august har den været så klar, at den har været synlig i de største amatørastronomiske kikkerter med en klarhed på 12m5 og en diameter på 30″.

Nedenstående kort viser, hvor kometen befinder sig i løbet af de kommende måneder.

Nedenfor kan du se, hvordan kometens klarhed udvikler sig hver 14. dage. Kometen kommer tættest på solen den 28. november i en afstand af blot 1,1 million kilometer fra dens overflade.  Specielt disse dage bliver kometen klar (omkring -6. størrelsesklasse), men den er udfordrende at se p.g.a. den lille afstand til solen. Samtidigt er det vanskeligt at forudsige, hvordan kometens klarhed vil udvikle sig efter mødet med solen, så det gælder bare om at forsøge at kikke løs !

Nedenstående skema er adapteret fra SkyTools med banedata fra 1. november.

Dato Størrelsesklasse Diameter
1. november 8,9 5,0
15. november 6,6 6,7
2. december 4,1 7,5
15. december 6,2 11,6
1. januar 2014 6,2 11,6

 

Følg nyheder igennem Sky & Telescope på www.Skypub.com/ison

Se andre nyheder om kometen : Comet ISON News

Komet ISON hos NASA: Hubble Heritage Project

Se følgende link for flere detaljer med baneelementer.