Bonito, nat 2 og kraftigt zodiakallys

Allerede inden jeg gik i gang med at observere blev jeg mødt af det mest fantastiske zodiakal jeg nogensinde har set. Det stod kraftigt lysende lodret op fra den vestlige horisont til 60 grader over horisonten. Utroligt.

Denne aften sørgede jeg for at komme i gang lige da det var blevet helt mørkt, så jeg kunne samle op på de sidste objekter, som jeg havde sat mig for at observere mod vest inden de gik ned. Det lykkedes på kun een time fra kl. 18:45 at få observeret alle nedenstående objekter.

NGC2547, åben stjernehob, 30x : denne hob havde en ejendommelig form som to halvbuer, der ligger hen over hinanden. Hvert buestykke havde 10 ret klare til svage stjerner liggende indenfor en diameter på 1/5 synsfelt. Ved 12x forstørrelse var hoben et flot syn sammen med delta Puppis og de mange svage såvel som 12 klare stjerner, der lå ind imellem.

NGC2670, åben stjernehob, 30x : hoben sås som en svag tåge med en diameter på en lillefinger i udstrakt arm, altså som en lille hob. Jeg kunne kun tælle 3 svage stjerner i hoben.

IC2395, åben stjernehob, 30x : jeg kunne kun tælle 10 svagere stjerner i en diameter på en tommelfingerbredde. Atlas of the Heavens angiver hoben til at ligge en halv grad fra en omtrentlig 4. Størrelsesklassestjerne, men jeg så den nærmest ligge lige op af denne stjerne.

IC2391, åben stjernehob, 30x : denne hob var et flot syn med de 7 klare og i alt 35 stjerner fordelt over en diameter på 0,6 synsfelt. Det skal dog bemærkes at jeg muligvis har talt flere stjerner med end bare dem i selve hoben.

NGC2516, åben stjernehob, 30x : meget flot hob fordi stjernerne havde meget ensartet lysstyrke og derved tydeligvis hørte til den samme hob. Jeg talte 50 klare til svage stjerner i et felt på 1/3 synsfelt.

NGC3228, åben stjernehob, 30x: her sås ikke andet end 8 klarere stjerner i en meget lille hob (lillefingerdiameter).

Endelig sluttede jeg af med NGC3114, som er en fantastisk flot og spændende, åben hob. Ved 30x sås 5 meget klare stjerner plus et hav af klarere stjerner i en meget ejendommelig form. Hoben har fuldstændig form af en åben hånd med fem fingre !  I en diameter på 0,6×0,6 synsfelt talte jeg hele 90 stjerner. En smuk måde at slutte aftenen af på.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *