Brasilien, opsummering

Nu sidder vi desværre tilbage i varme Danmark og puster oven på en fabelagtig tur til Brasilien. Rent astronomisk blev blev det også en kæmpeoplevelse, som jeg kort vil opsummere nedenfor.

Selvom en stor del af vores tur foregik imens det var fuldmåne, så lykkedes det at få 5 perfekte deep-sky nætter til sidst på turen. Inden da havde jeg udnyttet de flotte, men månefulde nætter til at identificere hele 14 nye og sydligere stjernebilleder, som jeg ikke tidligere havde set. Efterfølgende fik jeg så yderligere set 10 nye, så der mangler ikke mange før alle himlens stjernebilleder er set, måske 10 i alt.

Deep-sky nætterne var fantastiske, for jeg havde også lejlighed til at observere fra meget mørke forhold, specielt i Pantanal, hvor der var ufatteligt mørkt. Kontrasterne imellem de lyse og mørke bånd i Mælkevejen er et syn for guder, og det blev ikke bedre af, at den centrale del af Mælkevejen stod lige over hovedet på een !

Visuelt var det sjovt at se det Sydlige Kors, og Kulsækken lige ved siden af var bare sort !

I den medbragte 70 mm prismekikkert (zoom fra 12x til 30x) fik jeg observeret 35 deep-sky objekter, hvoraf langt hovedparten var åbne stjernehobe. Her skal særligt fremhæves NGC2516, NGC3114 og NGC3532, som alle var meget smukke og betagende; ikke mindst fordi de indeholdt mange stjerner med henholdvis 50, 90 og 150 stjerner i !

Eta Carina-tågen er et helt nummer for sig selv, og jeg nøjedes med at få en smagsprøve på den. Den er absolut en tegning værd, men med den relativt begrænsede tid, som jeg havde til rådighed, så ville jeg hellere observere andre objekter i stedet.

Det lykkedes at få set den Lille Magellanske Sky (som en svag tåge), og jeg havde planlagt at observere til solopgang på vores sidste nat i Bonito (den 23. juli) for bl.a. at forsøge at se den Store Magellanske sky. Desværre spillede vejrudsigten mig et puds og i stedet for let skyet, så blev det et heftigt tordenvejr. Så den mulighed må vente til en anden god gang.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *