Sådan finder du komet ISON

Komet ISON 2012 S1 vil vise sit potentielle højdepunkt de næste uger når den svinger ind tæt forbi solen og måske overlever den ekstremt tætte kontakt med solen den 28. november. 

For at finde kometen kan du benytte de medfølgende kort, som viser kometens placering før perihelion og efter perihelion fra Danmark. Kortet indeholder et koordinat-system med 5×5 graders afstand imellem hver linie.


 

I tabellen nedenfor finder du nyttige informationer om kometen. For hver morgen er angivet det optimale observationstidspunkt, position, klarhed, diameter, graden af mørkhed (darkness) og hvor let kometen er at se i en Celestron 11 eller tilsvarende størrelse kikkert. Kolonnen yderst til højre angiver grafisk højden over horisonten.

 


 

Komet ISON nærmer sig hastigt solen

Jeg fik observeret komet ISON kl. 5:47 til 6:15 med min 20″ Obsession, og jeg var overrasket over, at den havde flyttet sig helt over i sydøst og kun befandt sig 16 gradre oppe. Det er godt at Obsessionen er så transportabel, for jeg var nødt til at flytte den over til lige ud for vores carport, hvor jeg meget sjældent observere fra. Herfra kunne jeg se hen over nogle høje træer ved Sjælsø-engene.

Kometen selv var ret klar til klar, men dens hale var med 83X en skuffelse. Den var nemlig kun svag til meget svag. Tegningen viser, hvordan den så ud. Målt efterfølgende på tegningen var halen 10’ lang.

Komet ISON udvikler sig meget langsomt

Her til morgen havde jeg lejlighed til ved selvsyn at konstatere, at komet ISON C/2012 S1 udvikler sig meget langsommere end de hidtidige prognoser har forudsagt. I 20″ Obsessionen ved 198X var kometen ret klar og havde en markant, koncentreret kerne. Ned igennem synsfeltet strakte sig en svag hale på ca. 5 bueminutter, jo ikke ligefrem en stor hale.

Men kometen bliver spændende at følge de kommende uger, hvor den nærmer sig den usædvanlig tætte passage med solen den 28. november. Specielt i ugen før og dagene efter kan kometen blive udfordrende og svær at følge, men der er en vis chance for, at kometen efter passagen med solen udvikler en lang hale.

De nyeste prognoser fra 1. november (hentet fra SkyTools) angiver, at klarheden er faldet kraftigt siden sidste opdatering for blot 3 uger siden. De seneste data er angivet nedenfor.

Dato Størrelsesklasse Diameter
1. november 8,9 5,0
15. november 6,6 6,7
2. december 4,1 7,5
15. december 6,2 11,6
1. januar 2014 6,2 11,6