M27 i et smukt lys

Det lykkedes over to aftener af få lavet en tegning af M27, Æbleskrogstågen. Tegningen er vist herunder, og i virkeligheden kunne jeg se en hel flere flere stjerner. Overordnet set er tågen virkelig et smukt og imponerende syn, selv uden brug af filtre. Her ses adskillige stjerner oven på tågen. I midten ligger en svagere centralstjerne, som kun kan ses uden brug af filtre.

Oplevelsen af selve tågen er bedst med et ultra high contrast (UHC) filter, hvor man fint kan skelne både de meget klare og de meget svage detaljer i tågen. Dette er også gengivet på tegningen. Med oxygen-III (OIII) filteret bliver hele tågen bare meget klar og de fine kontraster forsvinder. OIII-filteret er bedst til at spore de alleryderste dele af tågen.

Tågen består af to markante og meget klare, trekantede dele mod henholdsvis nord og syd, der vender spidserne imod hinanden. Ud fra den nordlige (nederste) del udgår i hver sin retning to, tynde, men ret markante (men svage) filamenter. Disse ligger i periferien af den store tåge, som har en oval, lidt fladtrykt form.

I de to områder imellem trekanterne ligger der nogle meget svage tåger, hvor den øverste (østlige) del er svag, hvorimod den vestlige er en del klarere. Hver af disse to områder flyder meget svagt ud igennem tågens periferi som vist på tegningen.

Der ligger en ejendommelig, separat og ret svag og let aflang tågeklat nær en stjerne mod SV. Den ligger lidt udenfor resten af tågen.

Bookmark the permalink.

One Response to M27 i et smukt lys

  1. Mikael Svalgaard says:

    Fed beskrivelse. Spændende med den lille tåge klat ude til siden. Den skal jeg kigge efter næste gang!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *