En positiv aften !

Vejret er jo ikke ligefrem “himmelråbende” i denne tid, så derfor var det en ekstra fornøjelse for en sjælden gang skyld at kunne se hele 4 planetariske tåger positivt. Det lyder måske ikke af meget, men i betragtning af, at jeg den senere tid næsten er nået til enden af mit kæmpeprojekt, “Hvor mange planetariske tåger kan man se fra Danmark”, så er det ikke så ringe endda.  To af de fire tåger er endda af særlig karakter, som jeg vil forklare i det følgende.

Allerførst ville jeg atter en gang forsøge at kikke efter den ekstremt lille planetariske tåge PK065-27.1 (Peace 1), som ligger lige op og ned ad M15. Tågen har en klarhed på kun 14,9 og en diameter på kun 1 buesekund, så principielt ville den kun kunne ses som en stjerne. Jeg havde på forhånd afskrevet mig muligheden, da jeg tidligere har prøvet at se den uden held, men jeg blev klogere, da jeg benyttede de to typer tågefiltre, som jeg har, UHC og OIII.

Denne aften brugte jeg det samme papirkort fra Blackskies.com med flere fotos over området, og jeg var meget overrasket over, at tågen direkte poppede frem mod mig ved brug af filtre! For at sige det lige ud, så var den med både UHC og OIII decideret markant, selvom den i begge tilfælde var “svag”. Jeg tør ikke sige, om den kan ses uden filter, men det var filtrene, som gjorde forskellen, for med dem blev det voldsomme mylder af stjerner fra M15 så kraftig blændet ned, at P1 kunne spottes. P1 sås tydeligere end de omkringliggende stjerner med UHC, men med OIII var der ingen tvivl om dens herkomst. En speciel oplevelse.

Det næste objekt, som jeg observerede, var NGC40. Den stod højt på himlen mod nord i Cetus og er så klar som 10,7 med en diameter på et bueminut. Den sås da også som en stor tåge, der med og uden filtre var ret svag. Pudsigt nok var tågen flottest uden filter og med næsten 400X, hvor der tydeligt sås en markant “arm” mod  SØ. Den sås med en klar centralstjerne og en hel del klare stjerner i området, som dog ikke er med på tegningen, som er vist nedenfor.  Billedet var ikke særlig godt med OIII, og tågen sås klarest med UHC, men armen var mindre markant.

NGC40