Omegatågen, M17 fra Spanien

Vores spanske lejlighed ligger ved Alhama de Murcia, og i går aftes kørte jeg for første gange en times tid for at komme et stykke ud i bjergene 30 km vest for Lorca. Google Earth (bylys på jorden) havde indikeret, at dette sted skulle være mørkt, og det var det !   Højden på 1100 m over havets overflade gjorde også sit til, at atmosfæren var lidt tyndere end normalt og stjernerne skinnede klart igennem. Selvom der var en anelse dis i luften, så estimerede jeg grænsestørrelsesklassen til at være 6,9 med det blotte øje.

Mælkevejen stod i ikke bare i sin fulde glorie og Skorpionen majestætisk oprejst mod syd; da det blev helt mørkt henad 23:30, så blev kanterne af Mælkevejen skarpere aftegnet og de forskellige Mælkevejsskyer stod tydeligt i kontrast til det mørke stof mod Mælkevejens centrum.

På stedet fik jeg lejlighed til at færdiggøre en tegning af Omega-tågen, M17, som jeg gik i gang med for nogle dage siden hernede i Spanien. Slutresultatet ses til højre; den er lavet med en Celestron 11, og i alt har tegningen taget 2 timers observation og efterfølgende tegnearbejde i PhotoShop at lave. Tågen er virkelig en udfordring af tegne i større kikkerter, for den har utrolig mange detaljer. Den viste tegning viser endda kun et groft billede af, hvordan tågen i virkeligheden tager sig ud igennem kikkerten, for de centrale dele har mange skarpe kanter og mørke områder, der ligger meget tæt. Tågen danner næsten et puslespil med trekanter, der ligger i alle mulige orienteringer. Efter denne nats observation vedbliver Omegatågen stadig med at være en af mine absolutte favorit deep-sky objekter.

 

Bookmark the permalink.

2 Responses to Omegatågen, M17 fra Spanien

  1. Ulrik Sorgenfrey says:

    Fantastisk tegning Claus. Kan sikkert finde lignende på nettet. Har dog sammemlignet med Mallas tegning fra 50/60`erne med 102 refr. Du har virkelig fået noget med. Hjalp det at bruge UHC ? God beskrivelse af tågen.
    Ulrik

    • Claus says:

      Hej Ulrik. Tak for de pæne ord. Ja, det hjalp faktisk at benytte et UHC-filter, selvom jeg observerede M17 fra et meget mørkt sted. Det gjorde det lidt lettere at se de allersvageste detaljer, selvom de fleste af de viste detaljer kunne ses uden brug af filter. Specielt den centrale del, der ligner en lille kam, var nemmere at se med UHC-filter, fordi detaljerne her lå meget tæt.

      Venlig hilsen
      Claus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *