Solformørkelse i USA

Solformørkelsen i USA 2017 kom til at blive en kæmpeoplevelse. Vores familie (2 voksne og to drenge på 21 og 25 år) var taget på en stor nationalparktur to uger forinden, og vi ville således slutte denne store oplevelse af med prikken over i’et i Wyoming. Vi tog fra Yellowstone National Park kl. 03:30 om morgenen den 21. august for at være sikre på at komme sikkert frem til vores destination, Shashoni. 

Da vi 4 timer senere nåede frem, så var der en del skyer mod vest, men frit mod øst, hvorfor vi kørte yderligere 33 km østpå ad HW26, hvorved vi kom rimelig fri af disse skyer. Vi endte på en lokation kun 400 m fra centerlinien, hvor vi ville få 2 minutter og 24 sekunders totalitet. 

Jeg havde en time inden den partielle del til at få stillet mit udstyr op. Til lejligheden havde jeg købt en lille Ioptron-tracker, som betød, at jeg ikke skulle stå og justere kameraet hele tiden. Den gjorde det også muligt at prøve at lave en time-lapse af den partielle del, hvilket kun delvist lykkedes. Billedet af solen blev placeret lidt langt ude mod kanten af synsfeltet, og uheldigvis trackede Ioptron endnu længere ud mod kanten, så kameraet til sidst ikke kunne autofokusere. Selvom jeg kunne fortsætte timelapse-serien med manuel fokus, så formåede jeg uheldigvis ikke at få fokuseret helt skarpt på solen, som ikke fyldte meget med den lille zoom-linse, som jeg brugte (en 18-200 mm). 

Fem minutter før totaliteten, kl. 11:34 stoppede jeg timelapsen og skiftede i stedet til at filme live med mit Sony 4K videokamera. Det kan fint forstørre solen, så den med 12X optisk zoom plus 2X elektronisk zoom fylder 1/3 af synsfeltet på langs. Så var jeg klar til det store øjeblik.

Omkring et kvarter før totaliteten blev der efterhånden så mærkbart køligt, at vi alle måtte tage trøjer på. Desuden kunne vi allerede da solen var ca. halvt dækket se, at lyset begyndte at se underligt gråt ud. Denne effekt blev mere og mere markant efterhånden som vi kom tættere på totaliteten, og lyset var meget underligt få minutter før.

Vi stod alle nervøst og fuldt nogle cirrusskyer, som bevægede sig hen mod solen lige inden totaliteten. De bevægede sig gudskelov helt fri af solen lige da totaliteten begyndte, så vi kom til at opleve denne på en helt ren baggrund. Det kom til at blive en oplevelse og et syn, som jeg sent vil glemme. Fra vores første oplevelse af en totalitet fra Kina i 2009 vidste jeg, at man kunne se kanten af solen/månen et pænt stykke tid inden solen forsvandt fuldstændig, så denne gang fjernede jeg filteret inden solen var helt væk. Visuelt kunne man se denne kant et pænt stykke inden videokameraer var i stand til at håndtere det, men det lykkedes at fange de sidste stråler på film. Jeg var meget rørt da totaliteten endelig indtraf og skulle lige fatte mig inden jeg kunne lave de justeringer af optagelserne, som jeg havde planlagt. Dette tog ca. et minut, hvorefter jeg kunne stille mig op og bare nyde oplevelsen. Og jeg havde netop købt Ioptron trackeren for at kunne tilegne mig opmærksomheden omkring den visuelle oplevelse, som var fuldstændig underskøn. Først lagde jeg mærke til den utrolige orange farve, som var hele horisonten rundt. Så studerede jeg detaljerne på kanten af solen og coronaen. Jeg kunne ikke visuelt se nogle protuberanser, men til gengæld kunne jeg se to spikes komme ud fra solen i klokken 13 og 19. Disse gik en hel soldiameter ud fra kanten og var utrolig smukke. Selve solkanten var meget lysstærk og det var nok årsag til, at jeg ikke kunne se de svagere og mindre protuberanser. Jeg kikkede også kortvarigt efter stjerner, men jeg kunne kun se en klar planet ca. 30 grader mod vest; det var Venus, som vi også havde set om morgenen.

Vi vidste jo, at det hele varede utrolig kort tid, så til sidst stod jeg bare og ventede på, at diamantringen skulle komme til syne. Visuelt var det et utroligt smukt syn at se diamantringen. Selvom solen kom frem igen, så kunne vi utrolig lang tid blive ved med at se ringen.

Nedenfor ses et par klips fra den video, som jeg fik taget :

The diamond ring just after totality.

The photosphere as well as three beautiful, pink protuberances.

The corona

The diamond ring just before totality.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *