M108 fremviser detaljer

Det er ikke så nemt at se detaljer i galakser, men Messier 108 er een af dem.Som det ses af tegningen nedenfor, så er denne galaksen temmelig langstrakt i det. Selve galaksen er ret klar men dog temmelig diffus. Den helt centrale dele ligner en ret klar stjerne, og der ses en anden svagere stjerne mod øst (opad mod ventre). Endnu længere ude i samme retning sås et andet objekt, som ved første øjekast var stjernelignende. Men ved nærmere eftersyn var dette objekt lidt diffust, og jeg antager derfor at der er tale om fortykkelse i galaksen eller en kæmpe-emissionståge. 

Mod vest sås en meget svag klumnp adskildt fra centrum.

Bookmark the permalink.

2 Responses to M108 fremviser detaljer

  1. Rene Pihl says:

    Hej Claus

    Ret cool tegning. Så er det rigtigt forstået at en galaxe betår af tusinder af stjerner der er så langt væk at det fremstår som en tåge? Når du taler om at der kan være stjerner blandet ind i din visualisering af galaxen henviser du till stjerne i vor egen galaxe, som kan være svære at skille ud fra stærkere lysende områder i den galaxe du studerer?
    Også en fed hjemmeside!

    mvh…..Rene

    • Claus says:

      Hej Rene
      Tak for de pæne ord.
      Ja en galakse kan bestå af milliarder af stjerner, som er så langt borte, at de blot fremstår som en tåge. Centeret af M108 er dog så koncentreret, at denne fremstår som en stjerne, selvom det i virkeligheden også blot er gasser og en stor koncentration af stjerne nær dens midte. Det andet objekt nærmest centrum er blot en forgrundsstjerne fra vores egen Mælkevej, hvorimod den uldne klat formodentlig er en del af M108 galaksen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *